szklanka mleka sojowego
skórka z połowy cytryny + trochę soku
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 gruszki
mango
mniej niż 1/2 szklanki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Gotujemy szklankę mleka sojowego z kawałkami skórki z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie redukujemy (odparowujemy) ocet balsamiczny żeby uzyskać gęsty sos, grillujemy gruszki (położyłem je na rozgrzanej suchej patelni na kilka chwil aż się lekko zrumieniły) i rozdrabniamy mango, np. przy pomocy blendera. Dodałem kilka kropli soku z cytryny.
Formujemy postumencik z kaszy kuskus, nakładamy puree z mango i ustawiamy gruszki. Na wierzch rzuciłem wyłowione z mleka kawałki skórki z cytryny. Dodajemy odrobinę sosu balsamicznego i voila!
Nadesłał(a) kornel87,
dnia: 2011-03-11 00:25:34.302
Źródło/autor przepisu: mój blog http://veganskisvemir.blogspot.com/