puszka.pl - pysznie!

Grillowane gruszki i puree z mango na postumencie z kaszy kuskus

Prosty i smaczny wegański deser.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

szklanka mleka sojowego
skórka z połowy cytryny + trochę soku
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki kaszy kuskus

2 gruszki
mango
mniej niż 1/2 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Gotujemy szklankę mleka sojowego z kawałkami skórki z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie redukujemy (odparowujemy) ocet balsamiczny żeby uzyskać gęsty sos, grillujemy gruszki (położyłem je na rozgrzanej suchej patelni na kilka chwil aż się lekko zrumieniły) i rozdrabniamy mango, np. przy pomocy blendera. Dodałem kilka kropli soku z cytryny.

Formujemy postumencik z kaszy kuskus, nakładamy puree z mango i ustawiamy gruszki. Na wierzch rzuciłem wyłowione z mleka kawałki skórki z cytryny. Dodajemy odrobinę sosu balsamicznego i voila!
Nadesłał(a) kornel87, dnia: 2011-03-11 00:25:34.302
Źródło/autor przepisu: mój blog http://veganskisvemir.blogspot.com/

Twoje zapiski: