Ciastka owsiane z żurawiną
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
225 g płatków owsianych
25 g (1/2 szkl.) suszonej żurawiny (może być słodzona)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 ml wody
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do naczynia wsypać i wymieszać: średnio zmielone płatki, drobno posiekaną żurawinę, sodę i sól. Wodę z olejem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i masa zgęstnieje.
Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. W połowie pieczenia, czyli po 15 minutach wyjmując blachę z piekarnika i delikatnie odwracając każde ciastko na drugą stronę - w składzie ciasteczek jest dużo wody i zaparzyłyby się. Studzić na kratce.
Twoje zapiski: