700 g okary
ok. 800 g niedużych jabłek z czerwoną skórką (ważne, by było ich trochę więcej niż okary - inaczej ciasto będzie miało mało wyrazisty smak)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki (dowolnej)
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki cukru (nie jest konieczny)
100 g rodzynek
1 banan (niekoniecznie)
kilka kropel olejku migdałowego
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyć, zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki [patrz: wskazówki]. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Piec ok. 45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C.
Wskazówki i uwagi:
1.Jeśli lubimy bardziej kwaskowate smaki, 2 jabłka można zamienić na antonówki.
2.Ciasto z założenia ma być różowawe, jednak jesli nie masz piekarnika z termoobiegiem, skórki jabłkowe zbrązowieją.
Nadesłał(a) Zanetak,
dnia: 2011-03-25 11:34:39.454
Źródło/autor przepisu: wyszperany na http://kuchniaalicji.blogspot.com, pochodzi z książki "Nakarmic duszę" Misrosława Trymbulaka