Warstwowa sałatka ryżowa z ogórkami konserwowymi, cebulką i jajkami
Smaczna i szybka w wykonaniu sałatka na każdą okazję. Pamiętam ją z czasów technikum, gdy wszyscy z klasy walczyli przy stole wigilijnym o jak najbliższe miejsce przy owej sałatce ;)
2 torebki ryżu
3-4 ogórki konserwowe
3 jaja
1 średnia cebula
sól
majonez
ketchup
vegeta
do dekoracji: kukurydza konserwowa lub papryka
(czerwona lub z każdego koloru)
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i posolić.
W misce (najlepiej przeźroczystej) ułożyć kolejno:
- około 1 cm ryżu, posmarować majonezem i posypać vegetą,
- odsączone ogórki (muszą być odsączone, aby nie "zamoczyły" sałatki), polac je ketchupem,
- 1 cm warstwę ryżu, posmarować lekko majonezem i posypać vegetą,
- na to wysypać cebulę i posolić,
- ułożyć jaja i polać ketchupem,
- na sam wierzch położyć warstwę ryżu, posmarować majonezem.
Udekorować albo kukurydzą konserwową albo pokrojoną w kostkę papryką (mogą być różne jej kolory).