puszka.pl - pysznie!

Krem brokułowy na zimno

Jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 7 osób

30 dag mrożonych brokułów
0,5 filiżanki bulionu (może być z kostki)
filiżanka mleka
filiżanka śmietanki (18%)
0,5 kawowej łyżeczki soli cebulowej
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Do rondla wlać bulion, zagotować. Dodać brokuły, przykryć i dusić przez 3 minuty.

Zestawić z ognia, dolać mleko i zmiksować. Do kremu dodać śmietankę, doprawić sola cebulową, pieprzem i startą gałką. Wymieszać i podgrzewać przez minutę. Przykryć, ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać po uprzednim wymieszaniu.

Wskazówki i uwagi:

Można przed podaniem zrobić na każdej porcji kleks z kwaśnej śmietany i posypać powierzchnię kremu posiekanym szczypiorkiem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: