puszka.pl - pysznie!

Pieczone letnie warzywa

Kiedy na dworze upalnie i duszno nie mam ochoty jeść, a tym bardziej gotować skomplikowanych i ciężkich potraw. Wtedy wystarczy wrzucić do piekarnika kilka warzyw i rozkoszować się ich zapachem i smakiem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

8 młodych ziemniaków
3 duże cebule
2 cukinie
2 czerwone papryki
300 g małych pieczarek
oliwa z oliwek
sól
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie wyszorować, ziemniaków nie obierać. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia (najlepiej taki brązowy).

Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na papierze, skórką do dołu. Cebulę obrać i pokroić na ósemki, rozłożyć między ziemniakami. Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i ziołami prowansalskimi. Włożyć na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C na 12 minut.

Cukinie pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, paprykę na dość duże kawałki, pieczarki pozostawić w całości (jeśli są duże można je przepołowić) i ułożyć na ziemniakach i cebuli. Polać kolejną porcją oliwy, posypać ziołami i solą. Piec jeszcze ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Wskazówki i uwagi:

Podawać same lub z sosem czosnkowym.
Nadesłał(a) Nuna911, dnia: 2011-04-17 12:43:59.063
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: