Zupa z włoszczyzny z pomidorami
Szybka i pyszna zupa jako urozmaicenie podczas jedzenia tradycyjnej warzywnej zupy :)
dość sycąca!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
porcja włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, seler, por)
2 pomidory
cebula
kilka ząbków czosnku
ziemniaki (niekoniecznie, ja wolę bez, zupa jest lżejsza)
ziele angielskie
liść laurowy
sól/ vegeta
pieprz
słodka papryka
ulubione zioła (ja: prowansalskie, bazylia/ oregano)
Przygotowanie:
Obrać marchewkę, selera, pietruszkę i pokroić na kawałki; pora umyć i pokroić na większe kawałki; cebulę obrać i pokroić na ok. 6 kawałków; dorzucić ząbki czosnku. Wszystko zalać w garnku ok. 2-litrowym, dodać wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu aż warzywa zrobią się wstępnie miękkie.
Jeżeli dodajemy ziemniaki, to obrane i pokrojone na kawałki wrzucamy do lekko miękkich warzyw. Gotujemy.
Gdy wszystko jest już prawie gotowe do zjedzenia, wrzucamy do zupy wcześniej sparzone, obrane pomidory, pokrojone w dużą kostkę. Trzymamy jeszcze na malutkim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną do końca i się dogotują. Mieszamy wszystko od czasu do czasu, aż pomidory "się rozgotują", nadadzą zupie lekki kolor.
Wskazówki i uwagi:
Tradycyjnie daję bardzo dużo pieprzu, ziela i liści. Bardzo dobrze ta zupa smakuje, gdy właśnie czuć wyraźnie przyprawy.
Inna wersja to taka, gdy gotujemy wszystko w mniejszej ilości wody i po dodaniu pomidorów gotujemy bez przykrywki - pomidory się "rozwalają", woda lekko wygotowuje i ze zwykłej zupy robi się gęsta zupa, a raczej warzywa w sosie pomidorowo-własnym :)
Oczywiście można do blendera i jest krem! Smacznego!
Twoje zapiski: