Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.
200 g surowego ryżu
120 g czarnej soczewicy (urid dal)
sól
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wsypujemy ryż i soczewicę do 2 osobnych naczyń, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin.
Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.
Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej konsystencję odrobiną wody. Następnie solimy i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, by ciasto sfermentowało. Ciasto powinno nieco urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.
Stawiamy na ogniu dużą patelnię i smarujemy ją połówką cebuli maczanej w oleju. Nakładamy ciasto, rozprowadzając je na całej patelni i smażymy z obu stron jak zwykły naleśnik. Gotowe porcje zsuwamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy gorące, przyprawione czatnejem, curry lub innym wybranym sosem. Jeśli oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze inne danie, dosa może pełnić funkcję chleba. Smacznego!
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2011-04-17 13:48:22.495
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.