Placki koreańskie z warzywami i czosnkowym sosem sojowym
Janek: "Od kilku lat mam w swoich zbiorach przepis, który sprawdził się i jest przeze mnie wykorzystywany od czasu do czasu. Bardzo podobny do okonomiyaki. Z tym, że pochodzi z Korei. Przepis pochodzi z wydawnictwa poświęconego kuchni, z tym, że nie pamiętam już z jakiego."
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
2 jajka
1/3 szklanki letniej wody
1 niepełna szklanka mąki pszennej
warzywa, np:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 kiszone ogórki
- 200 g pieczarek
lub cokolwiek innego, np. por, kiszona kapusta, itp.
olej do smażenia
sos do placków:
1/2 szklanki sosu sojowego
1 ząbek czosnku (lub granulowanego odpowiednio do smaku)
1 łyżka świeżego koperku (lub suszonego odpowiednio mniej)
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sos wstawić do lodówki by dojrzał.
Przygotować ciasto: ubić jajka z 1/3 szklanki letniej wody, następnie dodawać mąkę aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Pokrojone w paski warzywa dodać do ciasta, kłaść porcjami na rozgrzany olej formując kształtne placuszki. Podawać na ciepło lub zimno (niezbyt gorące są lepsze) z sosem.
Twoje zapiski: