2 duże ziemniaki
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej (cała byłaby lepsza;p)
1 mała cebula
1 kostka warzywna
1-1,5 l wody (zależy czy ktoś lubi gęstą zupę czy wodnistą)
majeranek
papryka słodka
pieprz ziołowy
+ sól - jeśli kostka bulionowa nie starczy (ja nie używałam dodatkowo soli)
2 rzodkiewki (duże)
koperek (ja użyłam suszonego)
ew. inne dodatki:
- czerwona fasola oraz kukurydza
- makaron
- ryż
- grzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Obranego ze skórki pomidora, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy je na patelni przyprawiając majerankiem, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym.
Do osobnego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostkę warzywną, czekamy aż się zagotuje i rozpuści - najlepiej tą czynność wykonywać w trakcie smażenia składników, aby zbytnio nie czekać. Do powstałego bulionu wsypujemy ugotowane ziemniaki i "to z patelni". Wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku.
Do misek ładujemy fasolę i kukurydzę albo wedle smaku co kto woli w roli dodatku do "gryzienia". Do zupy można dorzucić wszystko co się lubi (makaron, ryż, grzanki) bądź zjeść samą.
Nalawszy do miseczek gotowej zupy trzemy wcześniej umytą rzodkiewkę na tarce o dużych oczkach (tak, aby była na powierzchni) oraz sypiemy koperek dekoracyjnie (jeśli ktoś lubi koperek, to sypie duużo).
8)jemy, smacznego:)
Nadesłał(a) krecha89,
dnia: 2011-04-23 23:52:57.879
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.