Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego)
Pyszna polewa do deserów lub deser sam w sobie :D Tylko 3 składniki! Odkrycie bazuje na przepisie Peytona na polewę do naleśników. Doskonałe i bardzo proste :) Lepsze niż czekolada i Nutella, no i zdecydowanie zdrowsze :D
3 lekko wypukłe łyżki masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów - jak kto woli), polecam domowe, własnoręczne masło orzechowe 1 łyżka słodu (np. ryżowego lub z agawy - są neutralne smakowo) lub cukier puder
3 płaskie łyżeczki kakao holenderskiego
6 łyżek wody lub do odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Proporcje podałam dla nie za słodkiego kremu. Proporcje warto dopracować pod siebie - np. dodając więcej kakao otrzymamy deser o smaku gorzkiej czekolady! :) Robiąc polewę do deserów należy dodać więcej wody.
Wskazówki i uwagi:
Można zrobić krem 2-kolorowy: część zostawić bez kakao i później wylać jasny krem na ciemny robiąc z niego wzorek. Dodatkowo można przesuwając po powierzchni czymś wąskim robić ozdobne esy floresy.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2011-04-21 21:07:23.11
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.