2 puszki fasoli (najlepiej biała i czerwona)
300 g pieczarek
2 spore cebule
2 czerstwe kajzerki
1 jajo
szczypta przyprawy warzywnej (vegeta lub podobne)
sok z cytryny
oliwa lub olej do smażenia
sól
pieprz
suszone zioła (po łyżeczce lub więcej): cząber, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
ew. ząbek czosnku
tłuszcz do natarcia blachy
bułka tarta do jej wysypania
Przygotowanie:
Kajzerki moczymy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Po napęcznieniu odciskamy wodę, łączymy z fasolą i miksujemy lub w inny sposób mielimy. Umyte pieczarki drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie/oleju, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości.
Mieszamy następnie wszystko z masą fasolową, dodajemy przyprawy (sól, pieprz i zioła) oraz jajko. Masa nie powinna być zbyt lejąca – zagęszczamy ją ewentualnie bułką tartą.
Foremkę keksową smarujemy tłuszczem, obsypujemy ścianki bułką tartą i nakładamy do wnętrza masę. Wkładamy na godzinę do rozgrzanego piekarnika (180-200°C). Po wyciągnięciu cieszymy się z efektu i zajadamy się.
Wskazówki i uwagi:
Ja dodaję trochę więcej przypraw i ząbek czosnku jeszcze.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2011-05-01 12:27:45.289
Źródło/autor przepisu: Na podstawie "Kuchni kresowej" Małgorzaty Caprari