sos koperkowy: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem po 0,5 łyżeczki soli i cukru, ugotować na pół-twardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż wstążki warzywa, razem ze skórką. Blanszować 15 sek. po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki.
Oliwę, sok z cytryny, koperek i przyprawy - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 min. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem.
Wskazówki i uwagi:
Podawać jako dodatek do obiadu.
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2011-05-02 22:51:45.725
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.