Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie)
Pyszna i zdrowa przekąska. Mniam! :)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
ok. 20 kulek
250 g eko masła arachidowego – bez dodatku soli i cukru!
100 g migdałów
4 eko figi
4 łyżeczki eko kakao
3 łyżki miodu (lub słodu)
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Migdały namoczyć na ok. 8 godzin, po czym zmielić.
Wykładamy do miski masło arachidowe, 50 g (połowę!) zmielonych migdałów, pokrojone na w miarę drobną kostkę figi, kakao, miód i wodę. Wszystko razem ręcznie ucieramy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadka, wsypujemy trochę zmielonych migdałów aż do uzyskania pożądanej gęstości.
Następnie za pomocą łyżeczki formujemy kulki i obtaczamy je w zmielonych migdałach jakie nam pozostały. Tak przygotowaną przekąskę wstawiamy do lodówki. Lepiej smakuje schłodzona i też jest to dobre miejsce do jej przechowywania. Smacznego! :)
Wskazówki i uwagi:
Figi powinny być eko i mieć szarawy kolor - dzięki temu macie pewność, że nie są barwione siarką.
Twoje zapiski: