puszka.pl - pysznie!

Makaron gotowany w sosie pomidorowym

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki (pieczarki, brokuły, tofu, fasolka, groszek itp.). Niewątpliwą zaletą jest to, że do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednego garnka :).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

szklanka dowolnego surowego makaronu (może być razowy)
2 cebule
1/2 cukinii
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
szklanka przecieru pomidorowego
puszka pomidorów 400 g
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
dowolne zioła w dowolnej ilości, np.: bazylia, oregano, tymianek, majeranek (mogą być suszone)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, cukinię myjemy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, a następnie dusimy ok. 10 minut pod przykryciem.

Gdy zmiękną, dodajemy surowy makaron, zalewamy przecierem pomidorowym i zawartością puszki, dodajemy sól, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu (nie ma konieczności mieszania w trakcie).

Jeśli makaron jest miękki, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła, ewentualnie sól.

Wskazówki i uwagi:

Czas gotowania zależy od rodzaju makaronu - ja używam pełnoziarnistego, więc gotuje się on trochę dłużej, ok. 20-25 minut. Myślę, że przy makaronie białym należałoby skrócić czas o parę minut.
Nadesłał(a) majczi, dnia: 2011-05-08 22:38:01.265
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: