Zupa pomidorowa z selerem naciowym, ciecierzycą i bobem
Pomidorowa w nowej odsłonie !
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3-4 osób
4 duże dojrzałe mięsiste pomidory
średnia cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka ciecierzycy
200 g bobu
1 l bulionu z warzyw
2 łyżki oliwy do smażenia
szczypta mielonego kminku
sól
pieprz
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, drobno pokrój. Cebulę posiekaj, seler pokrój, ciecierzycę osącz na sicie. Bób zalej wrzątkiem na 2 min., przelej zimną wodą i obierz z twardych łupin.
W garnku rozgrzej oliwę, zrumień cebulę, dodaj seler, po 2 min. wsyp kminek, wrzuć pomidory i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 25 min.
Na 2-3 min. przed końcem dodaj ciecierzycę i bób, przypraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą miętą.
Twoje zapiski: