1 kg mąki pszennej razowej
8 łyżek płatków owsianych
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
garść słonecznika
czarnuszka
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy płatki owsiane i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy sól i zostawiamy na 20 min.
Do zaczynu sypiemy mąkę, garść siemienia lnianego i słonecznika, ugniatamy ok. 20 min. (podobno prawdziwy domowy chleb potrzebuje 800 ugnieceń;)) Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.)
Do natłuszczonej formy obsypanej bułką tartą przekładamy ciasto, smarujemy po wierzchu mlekiem lub wodą, posypujemy czarnuszką, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Nadesłał(a) elut,
dnia: 2011-05-13 22:24:32.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.