puszka.pl - pysznie!

Domowa skórka kandyzowana

Co prawda skórkę kandyzowaną można bardzo tanio kupić w sklepie, ale kto tam wie, co w niej siedzi? Otrzymanie jej w domowych warunkach jest bardzo proste, a smak lepszy niż w przypadku "kupnej".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

owoce, których skórkę chcemy kandyzować (pomarańcze, cytryny)
cukier (najlepiej trzcinowy, ale biały też się nada)

Przygotowanie:

Owoce szorujemy szczoteczką, wyparzamy we wrzątku, ścieramy skórkę na małych oczkach tarki. Wiórki, które otrzymamy, można jeszcze posiekać. Skórki wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem.

Nadają się do użycia już po dwóch dniach, ale z powodzeniem można je trzymać i dwa tygodnie. Smacznego!
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-05-14 11:44:06.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: