1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
troszkę ponad 1/4 szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubisz)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
25 g masła wegańskiego (myślę, że można zastąpić taką samą ilością oleju, jednak nie próbowałam)
1/2 banana + odrobinka wody (zamiast jajka)
4/5 szklanki mleka sojowego naturalnego
kubek jeżyn i/lub malin (mogą być mrożone, tylko w mrożonkach uwaga na wiśnie z pestkami...)
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre - masło najpierw rozpuścić i przestudzić, a banana rozpaćkać z odrobinką wody. Obie części połączyć (nie musi być dokładnie wymieszane) i dodać jeżyny.
Wypełniać masą foremki (tylko nie koniecznie do pełna, bo rosną). Piec 20-25 minut w temperaturze 190°C. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
To przeróbka niewegańskich muffinek na wegańskie.
Jeśli używasz mrożonych owoców, to zwróć uwagę, żeby nie było zbyt dużo soku, bo ciasto może strącić swoją konsystencję.
Nadesłał(a) chochlik,
dnia: 2011-05-14 11:58:01.842
Źródło/autor przepisu: na podstawie www.mojewypieki.pl użytkownik: dorotus76