puszka.pl - pysznie!

Słodka zupa owocowa z truskawkami i brzoskwiniami lub morelami

Świetna zupa na ciepłe wiosenne i letnie dni !


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4-5 osób

1 kg brzoskwiń lub moreli
800 g truskawek
ok. 2 l wody
100 g cukru
kawałek laski wanilii
kisiel cytrynowy lub łyżka mąki ziemniaczanej
makaron (najlepiej świderki)
sól

Przygotowanie:

1. Truskawki umyć i odszypułkować. Z moreli/ brzoskwiń usunąć pestki i skórki. Owoce pokroić według uznania.
2. W garnku doprowadzić do wrzenia ok. 2 l wody, dodać cukier i kawałek wanilii, gotować kilka minut.
3. Do syropu dodać owoce, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 min.
4. Kisiel lub mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Zostawić pod przykryciem.
5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
6. Zupę podawać z makaronem Można jeść na ciepło i zimno :)
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-05-14 12:22:40.655
Źródło/autor przepisu: z gazety

Twoje zapiski: