2 opakowania ciasta francuskiego (osobiście używam tych z Biedronki)
ok. 8 plastrów żółtego sera (średniej wielkości i grubości)
mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
tymianek
bazylia
oliwa do natarcia blachy
2 żółtka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z ciasta wycinamy kwadraty o boku ok. 5 cm (nie mniejsze!). Plastry sera kroimy na cztery części, pomidorki na kawałeczki ok. 1 cm. Ser kładziemy na kwadratach z ciasta, na środku układamy kawałek pomidora.
Składamy na trójkąt (tak, aby ser owinął pomidorka), dwa powstałe rogi po bokach składamy i zaciskamy w jednym punkcie na środku. Powstałą kopertkę warto mocno docisnąć na złączeniach brzegów. Mimo tego, że przy pieczeniu pewnie i tak się miejscowo otworzy, szkoda, żeby całe nadzienie uciekło na blachę.
Ciastka smarujemy na wierzchu żółtkiem, posypujemy obficie tymiankiem i bazylią, po czym wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C na 15 minut. Smacznego! :)
Wskazówki i uwagi:
- Trudno wymierzyć ile wyjdzie ciastek. Różnice w ilości są już przy centymetrowym wahaniu się wielkości kwadracika, a raczej nikt nie będzie z linijką odmierzał boków kwadracika ;)
- Pozostałe okrawki, jeżeli nie są za małe, warto wykorzystać i zrobić z nich małe roladki z serem albo inne wymyślne kształtem kulfony. Może nie będą najpiękniejsze, ale na pewno smaczne ;D
Nadesłał(a) ruda_gorzka,
dnia: 2011-05-22 17:19:57.574
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.