ok. 4 pęczki świeżego szpinaku
2 duże rzodkiewki
garstka ziaren słonecznika
sos na bazie tahini: 2 łyżki tahini
1/2 łyżeczki miodu (lub słodu)
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
5-10 łyżek oleju
5-10 łyżek wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, suszymy, obieramy z łodyżek i grubszych żyłek, rwiemy na kawałki. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę lub ćwierćplasterki.
Sos: składniki mieszamy trzepaczką na gładki sos. Ilość wody i oleju dostosowujemy tak, aby otrzymać odpowiednią gęstość.
Całość mieszamy i posypujemy ziarenkami. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ilości składników podaję orientacyjnie. Należy oczywiście kierować się własnym smakiem.
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2011-05-22 18:41:43.548
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.