puszka.pl - pysznie!

Surówka szpinakowa z rzodkiewką i sosem na bazie tahini


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 3-4 osób

ok. 4 pęczki świeżego szpinaku
2 duże rzodkiewki
garstka ziaren słonecznika

sos na bazie tahini:
2 łyżki tahini
1/2 łyżeczki miodu (lub słodu)
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
5-10 łyżek oleju
5-10 łyżek wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, suszymy, obieramy z łodyżek i grubszych żyłek, rwiemy na kawałki. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę lub ćwierćplasterki.

Sos: składniki mieszamy trzepaczką na gładki sos. Ilość wody i oleju dostosowujemy tak, aby otrzymać odpowiednią gęstość.
Całość mieszamy i posypujemy ziarenkami. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ilości składników podaję orientacyjnie. Należy oczywiście kierować się własnym smakiem.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-05-22 18:41:43.548
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: