4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mleka sojowego
12 łyżek (1/2 szkl.) oleju
ok. 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego/cytrynowego (można też trochę więcej)
skórka starta z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
ew. rodzynki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200°C, żeby się nagrzał - zajmie to 10 min. albo i więcej.
Łączymy składniki mikserem. Opcjonalnie możemy dodać rodzynki. Przelewamy masę do natłuszczonej formy i pieczemy około 40 minut (cały czas w temperaturze 200°C). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ciasto czy w środku nie jest surowe.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli macie formę silikonową, to nie trzeba jej natłuszczać.
Ciasto warto naponczować wodą z sokiem cytrynowym, cukrem pudrem i odrobinką alkoholu.
Dość szybko się zsycha, więc warto trzymać pod serwetką albo w torebce foliowej.