puszka.pl - pysznie!

Palmiery z gotowego ciasta francuskiego

Błyskawiczne i mega proste :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

gotowe ciasto francuskie
masło (może być roślinne)
cukier
cukier waniliowy
cynamon

Przygotowanie:

Rozłożony arkusz ciasta posmarować rozpuszczonym i przestudzonym masłem, a następnie posypać mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu.

Złożyć do połowy prawą i lewa stronę ciasta, jak książkę, posmarować masłem, posypać mieszanką i znowu złożyć, lekko dociskając. Powtarzać składanie do uzyskania 'rulonu'.

Włożyć ciasto na 10 minut do zamrażalnika. Następnie kroić w plasterki około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem w dużych odległościach. Piec ok. 15 min., obrócić w połowie pieczenia.

Wskazówki i uwagi:

Ciastka przed upieczeniem miały wymiary około 1cm na 2cm, po upieczeniu urosły do ~3cm na 5cm.

Zamiast mieszanki cukru można 'nadziać' palmiery masą z rozdrobnionych orzechów albo, na słono, posmarować musztardą i dodać orientalnych przypraw.
Nadesłał(a) magrusia, dnia: 2011-05-27 21:34:58.391
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany z internetu

Twoje zapiski: