puszka.pl - pysznie!

Zapiekanki z farszem porowo-pieczarkowym, cukinią i papryką

Sycący początek dnia dla tych, co mogą chwilkę poświęcić na przygotowanie, bądź ciepła kolacja:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6-7 małych pieczarek
1 średni por
1/2 czerwonej cebuli
1/2 średniej cukinii
1/2 czerwonej papryki
3 ciemne bułki z sezamem i siemieniem lnianym (lub jakiekolwiek bułki)
"masło" roślinne

olej do smażenia
niecała połowa kostki rosołowej warzywnej
sól
kurkuma
pieprz
majeranek
chili
papryka słodka
ew. ser sojowy, ser żółty zwykły bądź wędzony

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cienkie krążki, posypujemy solą i odstawiamy na czas przygotowywania farszu.

Farsz: pieczarki siekamy w plastry, pora kroimy w cienkie "kółka". Wrzucamy na patelnie z kilkoma kroplami oleju (ja miałam z pestek winogron), chwilę podsmażamy. Dodajemy kostkę rosołową i wlewamy odrobinę wody, całość dalej gotujemy na patelni aż woda wyparuje. W międzyczasie dodajemy przyprawy wg uznania.

Cukinię kroimy w podłużne, cienkie plastry, smażymy na patelni z odrobiną oleju, mocno posypujemy pieprzem i majerankiem z obu stron i przysmażamy. Cukinię, zamiast smażyć, można zgrilować.

Paprykę kroimy w podłużne paski. Bułki rozkrawamy na pół (czyli wychodzi 6 połówek), smarujemy "masłem" roślinnym, nakładamy farsz pieczarkowo-porowy, następnie plasterki cukinii, krążki cebuli, paski papryki i ew. startym serem.

Wkładamy na blasze do wcześniej rozgrzanego piekarnika (temp. taka, aby po prostu chwilę zapiec, aby bułki stały się chrupiące). Po zapieczeniu można polać ketchupem lub jakimś sosem.

Wskazówki i uwagi:

Na górę każdej zapiekanki, po wyjęciu z piekarnika, można dodać szczypiorek jak ktoś posiada:)
Nadesłał(a) krecha89, dnia: 2011-05-29 18:13:05.617
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: