Ziemniaki po australijsku
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
• 18-20 niewielkich ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki • po łyżeczce mielonego kminku, pieprzu ziołowego, soli, jarzynki i ziół prowansalskich • łyżka mąki •
Sos: • kubeczek gęstej, kwaśnej śmietany • bardzo drobno posiekana cebula • sól i czarny pieprz do smaku •
Przygotowanie:
Przyprawy zmieszać z mąką i posypać ziemniaki po przekrojonych płaszczyznach. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 st. C (1,5-2 godzin).
Śmietanę wymieszać z cebulą i przyprawami; wstawić do lodówki. Wyjąć przed samym podaniem.
Ziemniaki podawać w wyłożonym serwetą koszyku, oddzielnie podać sos w miseczce.
Wskazówki i uwagi:
przepis przerobiony na wege
Twoje zapiski: