puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki po australijsku


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

• 18-20 niewielkich ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki • po łyżeczce mielonego kminku, pieprzu ziołowego, soli, jarzynki i ziół prowansalskich • łyżka mąki •

Sos: • kubeczek gęstej, kwaśnej śmietany • bardzo drobno posiekana cebula • sól i czarny pieprz do smaku •

Przygotowanie:

Przyprawy zmieszać z mąką i posypać ziemniaki po przekrojonych płaszczyznach. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 st. C (1,5-2 godzin).
Śmietanę wymieszać z cebulą i przyprawami; wstawić do lodówki. Wyjąć przed samym podaniem.
Ziemniaki podawać w wyłożonym serwetą koszyku, oddzielnie podać sos w miseczce.

Wskazówki i uwagi:

przepis przerobiony na wege
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: