Sos warzywny z kostką sojową i pieczarkami
Pomysł na to danie zrodził się gdy mama na niedzielny obiad zrobiła sos z mięsem. Też zapragnęłam mieć takie swoje wegetariańskie danie. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosty w przygotowaniu. Danie to najlepiej podawać z ziemniakami, chociaż z makaronem też nieźle smakowało.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3-4 osób
kostka sojowa
6-7 dużych pieczarek
3-4 cebule
papryka czerwona
3 łyżki kukurydzy
4-5 łyżek zielonego groszku (najlepiej z puszki)
2 ząbki czosnku
sos sojowo-grzybowy
kostka bulionu warzywnego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
2 łyżki mąki
pietruszka, ew. koperek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i inne warzywa.
Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy 1-2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy resztą przypraw. Następnie dodajemy połamaną kostkę sojową (dobrze, gdy są to dość duże kawałki) i rozpuszczony w około 2,5 szklankach [*] ciepłej wody bulion warzywny. Czekamy aż kostka wchłonie trochę wody i zmięknie. Do reszty dodajemy mąkę i mieszamy aż całość zgęstnieje.
Wskazówki i uwagi:
[*] Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, zmniejsz ilość wody w której rozpuszczasz bulion.
Uważaj gdy dodajesz sól, ponieważ sos sojowy jest słony i można przesadzić...
Twoje zapiski: