puszka.pl - pysznie!

Marcepan (z odrobiną soku z cytryny)

Słodki i aromatyczny smakołyk.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mielone migdały
cukier puder
olejek migdałowy
sok z cytryny

Przygotowanie:

Do mielonych migdałów dodajemy trochę cukru pudru, sok z cytryny, doprawiamy odrobiną aromatu migdałowego i ucieramy mikserem. Łyżeczką dodajemy wody, żeby masa uzyskała właściwą konsystencję. Jeśli zrobi się zbyt rzadka, należy dosypać suchych składników. Jeśli zbyt się klei - dodać więcej migdałów.

Z przechłodzonej w lodówce masy formować kuleczki. Można je lekko oprószyć kakao.

Wskazówki i uwagi:

Nie podaję dokładnych ilości, bo tutaj najlepiej robić to na oko - tak, żeby masa miała stałą, plastyczną i nie klejącą konsystencję. Ja zrobiłam porcję z jednej szklanki migdałów. Cukru musi być mniej – zacząć od dwóch czubatych łyżeczek.
Nadesłał(a) Cuksa, dnia: 2011-06-02 22:05:34.693
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: