mielone migdały
cukier puder
olejek migdałowy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Do mielonych migdałów dodajemy trochę cukru pudru, sok z cytryny, doprawiamy odrobiną aromatu migdałowego i ucieramy mikserem. Łyżeczką dodajemy wody, żeby masa uzyskała właściwą konsystencję. Jeśli zrobi się zbyt rzadka, należy dosypać suchych składników. Jeśli zbyt się klei - dodać więcej migdałów.
Z przechłodzonej w lodówce masy formować kuleczki. Można je lekko oprószyć kakao.
Wskazówki i uwagi:
Nie podaję dokładnych ilości, bo tutaj najlepiej robić to na oko - tak, żeby masa miała stałą, plastyczną i nie klejącą konsystencję. Ja zrobiłam porcję z jednej szklanki migdałów. Cukru musi być mniej – zacząć od dwóch czubatych łyżeczek.
Nadesłał(a) Cuksa,
dnia: 2011-06-02 22:05:34.693
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.