mąka - 1 kg
drożdże - 20 g
mleko zwykłe lub sojowe - 1 l
sól - 20 g (1 łyżka)
+ tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
1. Z drożdży oraz połowy mąki i mleka przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy.
2. Po godzinie dodajemy pozostałą mąkę, sól, ciepłe mleko i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na okrągłe bułeczki. Każda bułka powinna ważyć około 50g. Układamy je na stolnicy i nakrywamy. Gdy urosną, rozciągamy ciasto każdej bułki w cztery strony i zawijamy tak, aby fałdy utworzyły charakterystyczna gwiazdkę.
4. Smarujemy blachę tłuszczem. Wyrośnięte bułki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 25-30 minut. Co kilka minut otwieramy piekarnik i skrapiamy je wodą.