2 pory lub cebule
10 łyżek płatków owsianych
kostka naturalnego tofu
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel soku z cytryny
zielona pietruszka
kurkuma
otręby lub zarodki zbożowe
sezam
oliwa lub ghee (klarowane masło) do smażenia
Przygotowanie:
Do miski:
M - wsypać płatki, dodać pieprz
W - sól i sos sojowy
D - kilka kropel cytryny
O - zalać to wszystko taką ilością wrzątku, by przykrył płatki.
Odstawić pod przykryciem do nasiąknięcia, minimum na 3 godziny.
O - Postawić patelnię na gaz
Z - wlać kilka łyżek oliwy
M - wrzucić drobno pokrojony por lub cebulę, zeszklić (warzywa te po zeszkleniu przechodzą do Ziemi)
Z - dodać starte na grubej tarce tofu, chwilę poddusić.
Do płatków, które zakończyliśmy na ogniu, dodać:
Z - przyduszoną cebulę z tofu, wymieszać,
M - roztarty czosnek
W - odrobinę soli
D - pokrojoną zielona pietruszkę
O - szczyptę kurkumy.
Formować małe krokiety, obtaczać w otrębach lub zarodkach (D) z odrobiną kurkumy (O) i sezamem (Z). Smażyć na oliwie lub w upiec piekarniku.
Nadesłał(a) Izaraj,
dnia: 2011-06-08 18:03:17.62
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu z książki Bożeny Cyran