puszka.pl - pysznie!

Makaron z truskawkami czyli sentymentalne wspomnienie dzieciństwa :)

Jak w szkole, jak w przedszkolu, jak u mamy :D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron - właściwie dowolny, świderki, muszelki, a nawet nitki i spaghetti
sól

truskawki
śmietana, jogurt truskawkowy lub naturalny, deser waniliowy (zwykły lub sojowy)
cukier zwykły lub waniliowy (wolę ten drugi)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przestudzić porządnie. Można przelać zimną wodą, żeby było szybciej.

Truskawki umyć i odszypułkować. Część truskawek pokroić i odłożyć na bok. Resztę najlepiej rozgnieść widelcem lub zmiksować mikserem - końcówkami takimi jak do ciasta. Chodzi o uzyskanie polewy z kawałkami truskawek, a nie jednolitego płynu. Śmietanę/ jogurt/ zmiksowanego banana wymieszać z truskawkami, ew. dosłodzić do smaku. W sezonie truskawkom niewiele trzeba - czasem nawet odrobina cukru jest zbędna :)

Sos truskawkowy wymieszać z makaronem lub polać nim makaron na talerzu. Posypać z wierzchu pokrojonymi truskawkami.

Wskazówki i uwagi:

Zobaczcie też więcej pomysłów na urozmaicone wersje polewy truskawkowej - z bananem, sokiem pomarańczowym, wanilią.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-06-05 20:15:38.534
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: