puszka.pl - pysznie!

Kokosowa legumina z truskawkami

Szybkie, słodkie, owocowe - ot, potrzeba chwili. Deser bezglutenowy i bezmleczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

250 g truskawek
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 czubate łyżki mazeiny czyli skrobi kukurydzianej (lub mączki ziemniaczanej)
2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej
1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Mazeinę i kaszkę kukurydzianą rozprowadzić w 1/4 szklanki wody. Mleko kokosowe wlać do garnuszka i zagotować (podgrzewać powoli, na małym ogniu), Zestawić z ognia i, mieszając, wlać rozrobioną skrobię z kaszką, następnie podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić na 10 minut.

Truskawki pokroić w kostkę i dodać do ugotowanej masy, dokładnie wymieszać, rozłożyć do miseczek, ostudzić i schłodzić.
Nadesłał(a) Stasia, dnia: 2011-06-06 22:36:28.037
Źródło/autor przepisu: projekt własny ;-)

Twoje zapiski: