3,5-4 mniejsze lub 2 duże jabłka
mniej więcej kopiasta łyżka cukru (zależy od słodkości jabłek)
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
ew. 1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce i zasypujemy cukrem, mieszamy. Żółtko mieszamy z wodą. Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej łyżką) i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem jak racuchy.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli jabłka są średnio słodkie to dodajemy kopiastą łyżkę cukru. Ja traktuję to jako bazę wyjściową i sypię albo trochę więcej albo mniej w zależności od tego jakie jabłka kupiłam.
Można też do jabłek dodać 1 łyżeczkę cynamonu, jednak ja wolę "czyste" placuszki.
Nadesłał(a) koperco,
dnia: 2011-06-20 22:16:09.506
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.