puszka.pl - pysznie!

Ajntopf / Eintopf - wielowarzywne danie jednogarnkowe

Kuchnia śląska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaki 300 g
fasola szparagowa 100 g
kapusta włoska 1/4 szt.
kalarepa duża 2 szt.
marchew duża 1 szt.
seler mały z liśćmi 1 szt.
pietruszka z nacią 1 szt.
cebula mała 1 szt.
por 1 szt.
pomidor duży 1 szt.
kalafior mały 1 szt.
koperek zielony siekany 1 łyżeczka

woda 1,5 litra
margaryna 100 g [można zastąpić olejem]
mąka pszenna 2 płaskie łyżeczki
sól
odrobina kminku
śmietana 1 szklanka

Przygotowanie:

Ziemniaki i warzywa umyć i rozdrobnić: ziemniaki, kapustę, kalarepę, marchew, seler, pietruszkę i cebulę w kostkę; por w plasterki; fasolkę w ukośne kawałki; pomidor w ćwiartki; kalafior podzielić na poszczególne kwiaty, a zieleninę posiekać. Warzywa ugotować we wrzącej, osolonej wodzie dodając nieco później kalafior i pomidor.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zagęścić zasmażką z margaryny i mąki, przyprawić do smaku solą, dodać kminek, zagotować i odstawić z ognia. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę (należy rozmieszać ją stopniowo z zalewą, aż jej temperatura zbliży się do temperatury potrawy) oraz posiekaną zieleninę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: