Baardzo szybkie danie. Robi się tyle, ile gotuje się makaron, i ma śliczny zielony kolor. Fajna alternatywa dla spaghetti ze szpinakiem. Jeśli zostanie pasta (w co wątpię), doskonale nadaje się jako pasta/mazidło do kanapek.
spaghetti (albo inny makaron)
1 brokuł
2-3 ząbki czosnku
ok. 150 g zółtego sera
2-3 łyżki oliwy(może być olej)
migdały lub inne orzechy (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy.
Brokuła również do osolonej wody i gotujemy na miękko. Ostudzonego wrzucamy do malaksera (lub innej ścierającej machiny), dodajemy obrany czosnek, żółty ser starty na jarzynówce, oliwę i orzechy (opcjonalnie). Miksujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Brokuł nie musi być wystudzony - mi łatwiej się robi na chłodnym. Można dodać więcej sera, ale wtedy pasta będzie bardziej sycąca.
Nadesłał(a) koperco,
dnia: 2011-06-20 22:32:07.563
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.