puszka.pl - pysznie!

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)

Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pęczek białych szparagów

Przygotowanie:

Kto chce się douczyć nt. wyboru, przechowywania szparagów i obchodzenia się z nimi, niech zajrzy tu: gotowanie szparagów - przepis podstawowy. W tym przepisie od razu przechodzimy do sedna :)

Szparagi przed obieraniem koniecznie należy dokładnie umyć. Obieramy je nie szczypiąc się zanadto, bo inaczej będą gorzkie. Obierki lądują w garnku. Uklepujemy je i zalewamy jak najmniejszą ilością wody - tylko tyle, żeby były przykryte. Chodzi o to, żeby wywar był jak najbardziej esencjonalny.

Jeżeli chcemy ugotować również same szparagi, to kładziemy je na wierzchu, na obierkach - te od spodu będą w wodzie, a pozostałe ugotują się na parze. Wywar gotujemy 10-15 min. - tyle, ile szparagi, to wystarczy.

Wskazówki i uwagi:

Czy będziemy gotować obierki kwadrans czy dłużej, czy odcedzimy bulion od razu czy będzie jeszcze stał i czekał, to nie ma znaczenia. Nic z tych rzeczy nie wpłynie negatywnie na smak i aromat bulionu, a może nawet go wzmocni.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-06-17 22:29:15.865
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: