puszka.pl - pysznie!

Prosta ubijana surówka z białej kapusty

Naprawdę prosta. Jadłam taką surówkę jako małe dziecko, choć wtedy zazw. była dla mnie za słona - dlatego robiąc teraz bardzo uważałam, żeby nie przesadzić z solą, i dlatego podaję, ile sumarycznie ma jej być. Taką lub podobną surówkę można kupić w warzywniakach na początku kapuścianego sezonu - bo młoda kapusta jest najdelikatniejsza i najlepsza do tego celu :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1/2 kg kapusty (1/2 młodziutkiej, z luźnymi liśćmi, lub 1/4 "doroślejszej", ale nie dużej)
1/2 małej marchewki i/lub koperek
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować w cienkie paski. Marchewkę utrzeć, koperek posiekać. Warzywa przesypywać warstwami do słoja lub kamionki oprószając solą i ubijając tłuczkiem do chwili, aż kapusta puści sok.

Surówkę odstawić na co najmniej 1/2-1 godz. W tym czasie stanie się delikatniejsza. Będzie soczysta i chrupiąca, ale nie twarda.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-06-17 23:28:14.792
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: