Niezbyt estetyczne, ale za to przepyszne danie stworzone przez mojego partnera, które przekonało mnie do smaku cukinii. Bardzo treściwe, choć nieco pracochłonne.
2 kg ziemniaków
3 cukinie
1-2 cebule
oliwa bądź olej [*]
vegeta (bez inozynianu sodu)
sól
opcjonalnie szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię w cienkie plastry. Podsmażyć cebulę na osobnej patelni i zostawić na koniec gotowania.
Rozgrzać w głębszym naczyniu oliwę. Wrzucić ziemniaczki, ciągle mieszając, ponieważ bardzo lubią przywierać. Jak ziemniaki nieco zmiękną i zrobi się z nich podsmażana ciapka, dorzucić cukinię oraz przyprawy i nadal mieszać.
Kiedy cukinia zacznie mięknąć i rozwalać się, a całość nabierze kleistej konsystencji puree, dorzucić cebulkę, ściągnąć z gazu i podawać póki cieplutkie. Życzę smacznego!
Wskazówki i uwagi:
[*] My smażyliśmy na oliwie, ponieważ nie mieliśmy oleju, ale wydaje mi się, że dzięki oliwie smakuje nieco lepiej.
Nadesłał(a) superzebra,
dnia: 2011-06-27 12:16:57.025
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.