puszka.pl - pysznie!

Sałatka z ciecierzycą, tofu-fetą, papryką i musztardą francuską

Sycąca i smaczna sałatka. Dobry dodatek do obiadu, ale w wersji solo również świetnie się sprawdza. Nie mając musztardy francuskiej lepiej się za sałatkę nie zabierać - to ona nadaje całości charakteru.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

puszka ciecierzycy (pojemność 796 ml)
1/2 kostki tofu fety (opcjonalnie)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pomidor
kilka gałązek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
około 4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, przepłukać. Tofu fetę, umyte papryki i pomidora pokroić w kostkę. Zioła umyć, posiekać, wkropić sok z cytryny, dodać oliwę, musztardę, sól, pieprz i wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Tofu feta wzbogaca smak sałatki, ale można ja pominąć.

Sałatka smakowała dobrze zarówno w połączeniu ze spaghetti jak i z kaszą gryczaną - jest więc dosyć uniwersalna.
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-06-27 17:14:43.291
Źródło/autor przepisu: Ciocia

Twoje zapiski: