Dżem z truskawek z ananasem z puszki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
700 g truskawek (odszypułkowanych)
1 puszka ananasów 450 g (w tym 100 ml soku ananasowego)
350 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
ew. 1 Żelfix lub Dżemix 3:1
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odsączyć i odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki. Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!) i pokroić na małe cząstki.
Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, kwasek cytrynowy i sok ananasowy. Konfiturę doprowadzić do zagotowania dokładnie mieszając. Gotować 10 min., żeby uzyskać owoce w galaretce, lub 2-3 godziny, żeby uzyskać prawdziwy dżem. W pierwszym przypadku pod koniec dodać Żelfix lub Dżemix i gotować jeszcze 3 minuty (nie dłużej, bo to zniszczy pektynę i dżem nie zgęstnieje).
Gorące natychmiast nałożyć do wyparzonych słoików (zostawić 1-2 cm od góry) i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Ułożyć do góry dnem na co najmniej 15 minut, żeby się dobrze zassało.
Twoje zapiski: