Świetny na upały, "stawia" na nogi, ożywia ciało i umysł! Znakomity dla dzieci i dorosłych :)
Dziwne połączenie? Wcale nie. Z kiszonych ogórków, pomidorów i cebuli (+sól i pieprz) robię sałatkę do obiadu. Z wody po ogórkach czasem gotuję zupę ogórkową, ale coraz częściej, zwłaszcza w upały, robię ten napój.
woda po kiszonych ogórkach własnej produkcji
sok lub przecier pomidorowy
pieprz
opcjonalnie:
- ulubione kiełki
- przegotowana woda
- pokrojona drobno cebulka lub inne warzywa
Przygotowanie:
Wymieszać w naczyniu wodę ogórkową i sok pomidorowy, doprawić pieprzem, dodać opłukane i pokrojone kiełki. Ewentualnie rozcieńczyć przegotowaną wodą, jeśli napój jest za mocny. Schłodzić (niezbyt długo, ponieważ nasze gardła na ogół tego nie lubią).
Wskazówki i uwagi:
Zimą delikatnie rozcieńczam gorącą wodą - też świetne!
Nadesłał(a) Dana,
dnia: 2011-06-25 17:17:42.738
Źródło/autor przepisu: przepis własny