puszka.pl - pysznie!

Zupa z brązowej soczewicy z ziemniakami, pomidorami, gałką i tabasco

Udoskonalony pod siebie przepis z puszka.pl


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 szklanka brązowej soczewicy
czosnek
1/2 średniej wielkości cebuli
2 ziemniaki
1/2 marchewki
1 łyżka przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

olej/ oliwa do smażenia
1/2 litra gorącej wody
pieprz
papryka ostra
oregano
gałka muszkatołowa
tabasco
+ grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć wcześniej w wodzie (kilka godzin).

Na patelni podsmażyć czosnek i cebulę (najlepiej na oliwie z oliwek). Dodać soczewice i smażyć 5 min.

W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Po ugotowaniu bulionu (miękkie ziemniaki i marchewka) dodać pomidory i zawartość patelni. Gotować aż soczewica będzie rozpływać się w ustach :) Dodać przyprawy.

Podawać z grzankami bądź ptysiami i ew. koperkiem.

Wskazówki i uwagi:

Zupę gotować aż do zmiękczenia soczewicy, przechowywać w lodówce max 3 dni.
Nadesłał(a) ~sans, dnia: 2011-06-30 20:07:36.087
Źródło/autor przepisu: http://puszka.pl/przepis/4375-zupa_z_soczewicy_z_ziemniakami_i_pomidorami.html

Twoje zapiski: