1 szklanka brązowej soczewicy
czosnek
1/2 średniej wielkości cebuli
2 ziemniaki
1/2 marchewki
1 łyżka przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
olej/ oliwa do smażenia
1/2 litra gorącej wody
pieprz
papryka ostra
oregano
gałka muszkatołowa
tabasco
+ grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć wcześniej w wodzie (kilka godzin).
Na patelni podsmażyć czosnek i cebulę (najlepiej na oliwie z oliwek). Dodać soczewice i smażyć 5 min.
W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Po ugotowaniu bulionu (miękkie ziemniaki i marchewka) dodać pomidory i zawartość patelni. Gotować aż soczewica będzie rozpływać się w ustach :) Dodać przyprawy.
Podawać z grzankami bądź ptysiami i ew. koperkiem.
Wskazówki i uwagi:
Zupę gotować aż do zmiękczenia soczewicy, przechowywać w lodówce max 3 dni.