Dobre buleczki (stara receptura)
Kuchnia śląska
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 łyżka stołowa masła (50g) • 2 jajka • szczypta soli • 500gr mąki • paczka proszku do pieczenia Oetkera • 1/4 litra mleka • tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Masło utrzeć na śmietanę (do konsystencji śmietany :-))), dodając potem żółtka, sól i mleko. Mąkę zmieszaną z proszkiem wsypać do urobionego ciasta i gnieść. Wywałkowawszy ciasto na palec grubo, formować kawałeczki 6 -7 cm długie i 2 cm szerokie, które kładzie się na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarując z góry białkiem. Piecze się 1/2 godziny.
Z powyższej ilości powinno być 35 bułeczek. Najlepsze jeszcze ciepłe, z marmoladą lub masłem.
Twoje zapiski: