oliwa do smażenia
ghee lub masło
pieprz
sól
natka pietruszki
mąka razowa
kozieradka
jajko
bułka tarta
dip jogurtowo-miętowy: jogurt naturalny
kozieradka lub tymianek
1 łyżka oliwy
świeża mięta
sól
sok i skórka z cytryny
Przygotowanie:
Z pieczarek usunąć nóżki i drobno je pokroić. Kapelusze obrać.
O- patelnia na gaz
Z- wlać oliwę i ghee
M- dodać drobno pokrojoną cebulę, udusić pod przykryciem
Z- dodać nóżki pieczarek, smażyć do wyparowania wody
M- dodać pieprz i roztarty czosnek
W- osolić do smaku
D- dodać drobniutko pokrojoną natkę
Schłodzony farsz nakładać do środka kapeluszy,
D- oprószyć mąką razową
O- wymieszaną z kozieradką
Z- włożyć do rozbełtanego jajka, a na końcu do bułki tartej
Krokiety smażyć na rozgrzanej oliwie dopóki nie będą złociste i chrupiące.
Dip:
D- do miseczki wlać jogurt
O- doprawić kozieradką (lub tymiankiem)
Z- dodać 1 łyżkę oliwy
M- drobno pokrojoną miętę
W- sól, ewentualnie odrobinę sosu sojowego
D- kilka kropel cytryny
O- i otartą skórkę z połowy cytryny