2 banany
4 plastry ananasa świeżego lub z puszki
1 pomarańcza
1 melon
1 limonka
pęczek melisy cytrynowej
pęczek mięty
50 ml likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych)
Przygotowanie:
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W talarki lub kostkę kroimy banana i ananasa, następnie mieszamy z sokiem z limonki. Pomarańczę filetujemy (patrz wskazówki poniżej), a melona przecinamy na pół, usuwamy pestki i przy pomocy łyżki wydrążamy kuleczki. Melisę i mięte drobno siekamy i dodajemy do owoców.
Całość polewamy likierem pomarańczowym. Mieszamy i podajemy w wydrążonych połówkach melona. Ewentualnie można słodzić, ale ja tego nie robiłam.
Wskazówki i uwagi:
Filetowanie pomarańczy – jak to zrobić:
Ostrym nożem odetnij skórę na końcówkach owocu tak, żeby widoczny był miąższ. Postaw pomarańczę na stole i ruchem od góry do dołu odcinaj pozostałą skórę razem z błonkami. Po zakończeniu tej czynności powinna ci zostać ociekająca sokiem kula. W każdy segment wbijaj nóż tuż przy błonkach oddzielających poszczególne cząstki i odcinaj miąższ z obu stron. Dzięki temu otrzymujesz soczyste pomarańczowe kawałki i nie musisz się męczyć z ręcznym odrywaniem błonek z każdej cząstki.
Segmenty z pomarańczy pokrój na mniejsze kawałki - rób to nad miską, uzyskasz wtedy sok z pomarańczy. Aby było go więcej, wyciśnij resztę pomarańczy w ręku. Kawałki pomarańczy i sok dodaj do miski z pozostałymi owocami.
Nadesłał(a) gosiuha,
dnia: 2011-07-01 20:02:55.039
Źródło/autor przepisu: mój blog http://modkuchni.blox.pl/html