duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
ew. garść szczawiu
1 litr kefiru
200 ml śmietany
2 ogórki
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 mały pęczek szczypiorku
sól
2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, zgnieciony czosnek, posiekany szczypiorek i koperek. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać z połówkami jajka na twardo.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.