Przepis na ten sorbet wymyśliłam sama, pewnego deszczowego dnia, kiedy to miałam ogromną ochotę na coś słodkiego (niekoniecznie czekoladę...). Idealnie smakuje solo lub z koktajlem ze świeżych owoców.
4 banany
2,5 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych (bez szypułek)
ok. 4-5 listków mięty
2 łyżki miodu (lub cukru)
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Banany pokroić na mniejsze kawałki, razem z truskawkami wsypać do miksera. Dodać miód (można zastąpić go cukrem), doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i miętą. Zmiksować na gładką masę.
Przełożyć do pojemnika, schładzać około 4-5 godzin, mieszając co 30 minut by sorbet nam się nie skrystalizował (był gładki, bez kryształków lodu).
Wskazówki i uwagi:
Do tego deseru można użyć mrożonych truskawek, a także innych owoców. Do bananów świetnie pasują wiśnie i jagody.
Nadesłał(a) jola4311,
dnia: 2011-07-02 15:19:37.618
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.