Bułki drożdżowe mleczne
Kuchnia śląska
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
Mąka pszenna 1 kg
Jaja 2 szt.
Mleko ok.2 szklanek
Drożdże 8 dag.
Cukier 2 dag.
Masło 4 dag.
Margaryna do formy 3 dag.
Mąka na podsypanie 10 dag.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto podobnie jak na chleb pszenny, lecz nieco luźniejsze. Po wyrobieniu lekko rozwałkować, podsypując mąka i szklanką wykrawać dosyć grube krążki. Układać na wysmarowanych tłuszczem blachach. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do pieca posmarować lekko osłodzoną wodą wierzch każdej bułeczki i piec w dobrze nagrzanym piekarniku podobnie jak inne ciasta drożdżowe.
Twoje zapiski: