200 g serka mascarpone
400-500 g czereśni bądź wiśni
+ cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Białka lekko ubijamy na pianę. Dosypujemy cukier i ubijamy przez 5 minut, aż piana będzie sztywna. Dodajemy zmielone w malakserze migdały, połowę aromatu, mąkę ziemniaczaną, ocet i lekko mieszamy.
Nakładamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.
Czereśnie bądź wiśnie przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Ostawiamy na sitko aby odciekła woda.
Bierzemy duży kawałek papieru do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na nim ciasto (cukier puder sprawi, że nie przywrze do papieru). Serek mascarpone ubijamy z połową aromatu i rozsmarowujemy na roladzie. Kładziemy czereśnie/wiśnie i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem.