1 melon
150 g truskawek
200 ml zimnego jogurtu naturalnego
świeża mięta
1 łyżeczka cukru pudru
60 g sera feta
garść malin
+ patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kroimy melon wzdłuż na pół, usuwamy pestki i łyżką wybieramy miąższ. Wybrany miąższ dzielimy na dwie równe części i rozdzielamy do miseczek.
Do jednej części dodajemy 100 ml zimnego jogurtu i połowę przygotowanych listków mięty i miksujemy aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Do drugiej części miąższu dodajemy truskawki, 100 ml zimnego jogurtu, cukier puder i również miksujemy.
Teraz najważniejsza czynność: wlewamy obie mikstury do wydrążonego melona tak, aby smaki się nie wymieszały. Wygląd tego dania to połowa sukcesu.
Ser feta kroimy w 1-centymetrowe kostki i utykamy je na przemian z malinami na patyczku do szaszłyka i układamy na brzegu melona. Pozostałą miętą i malinami dekorujemy talerz. SMACZNEGO! ;)))